Misshandel – ett vanligt brott

En knuff i krogkön kan sluta med en fällande dom i rätten för en ringa misshandel. Ett slag på munnen i samband med ett bråk inne på en nattklubb kan leda till ett fängelsestraff och om våldet varit hänsynslöst och med en sällsynt råhet så kan det innebära en grov misshandel och en dom som kan innebära fängelse i minst ett år och som mest sex år i fängelse.

Misshandel är ett av de vanligaste brotten i Sverige. Årligen så ser man över 80.000 anmälningar gällande misshandel och med ett förmodat stort mörkertal så finns det dessutom fall som aldrig når ytan och hamnar på polisens bord. Många av de senare handlar om våld inom den egna relationen och just det gör det till något som är svårt att anmäla – inte sällan så handlar det om en kvinna som blir slagen av sin partner. Det är ett svårt brott att anmäla och i synnerhet om man har barn.

Anmäl en misshandel – ta hjälp

Många vill hålla ihop familjen och tänker att det går över – vilket det sällan gör. Ett slag är sällan en isolerad händelse utan början på en lång kedja där våldet tenderar att öka i takt med tiden. Rådet är att försöka hitta kraften att anmäla en misshandel – även om gärningsmannen är den egna partnern och pappan till barnen.

Det finns hjälp att få. Dels polisiär sådan som kan hjälpa till att skapa en trygg, säker miljö i samband med att brottet anmäls. Dels kan man också kontakta advokat vid misshandel – en advokat som i det här fallet fungerar som ett målsägarbiträde och som hjälper dig både i samband med rättegång och i samband med att polisförhör äger rum.

Precis som vid misstänkta våldtäkter så kan frågorna tendera att bli insinuanta och direkt kränkande i samband med att man anmäler en partner för misshandel. Med rätt advokat så avstyrs dessa frågor och rätten får istället fokusera på rätt saker. Det gör skillnad. En advokat som målsägarbiträde fungerar som ett stöd genom en jobbig process.

Fortsätt till denna sida för att läsa mer om misshandel: misshandel.nu

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik