Rättsligt stöd vid våldtäkt

Våldtäkt är ett slags brott där det kan vara svårt att anmäla och att gå igenom en rättegång som offer. Men det finns rättsligt stöd och hjälp som man kan få.

Om man har blivit utsatt för våldtäkt så kan det vara svårt att gå vidare med det. Kanske har man blivit våldtagen av någon man känner och upplever ett hot om mer våld om man skulle anmäla händelsen. Eller så kan det vara en våldtäkt där man som offer känner sig tveksam gällande om det verkligen var ett brott eller om man själv har missbedömt situationen.

När det gäller våldtäkt så finns det självklara fall där misshandel eller hot med vapen har skett. Men även mer subtila hot och tvång räknas som våldtäkt. Det handlar helt enkelt om att offret har känts sig tvingad att ha sex, en situation som till och med kan vara mer smärtsam att komma över.

Utsatt för våldtäkt

Då en våldtäkt blivit anmäld får offret snabbt en rättslig hjälp, som kommer hjälpa till med allt inför och under en rättegång. Som målsägandebiträde vid våldtäkt har man uppgiften att ta fram alla fakta och att lotsa sin klient under vägen fram till rättegången, under rättegången och även när det gäller efterspelet.

Ett målsägandebiträde kan ha ett svårt arbete, eftersom offret ofta är chockat och kanske också har tappat minnet när det gäller detaljer. Därför finns det många olika instanser som kan bistå gällande vård och stöttning, såväl i den rättsliga processen som i den målsägandes övriga liv.

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik