Svensk arvsrätt har anor från medeltiden. Ändå har många inte koll på turerna kring ett arvskifte. Man kan till exempel inte göra bröstarvingar arvlösa.
Vet du om att det ibland inte spelar någon roll om det finns ett testamente eller inte? Även om du sett hundratals amerikanska filmer där ett testamente kan ställa allt på ända och göra var och varannan bröstarvinge arvlös är det inte så det går till i Sverige. Man kan nämligen inte göra sina barn helt arvlösa här.
Det här är något som många människor inte vet om. Det är också något som är en källa till många konflikter i samband med att ett dödsbo ska delas upp. De svenska lagarna om arvskifte och arvsrätt är dock ingenting nytt. De har anor ända från medeltiden, så man hade ju kunnat tro att svenskarna borde fattat galoppen vid det här laget.
Arvsrätt för särkullbarn – en potentiellt giftig fråga
Skämt åsido kan förvirring kring vad som är korrekt arvsrätt och inte ge upphov till riktigt såriga konflikter och skapa stor osämja i familjer som alldeles nyss ansåg sig stå nära varandra. Detta gäller särskilt i de fall där det finns särkullbarn. I ett sådant fall kan det göra mycket stor skillnad i arvslotterna beroende på vilken förälder som går bort först.
Om en mamma med många barn dör först, kommer en del av hennes tillhörigheter gå i arv till hennes make. Om dessa då bara har ett barn gemensamt, kan hela arvslotten efter maken gå till det barn som är hans. Vilket i slutändan innebär att detta barn får en mycket större del av det totala arvet.
Arvsrätt kan du läsa mer om på denna sida: arvsrätt.nu