Detta gäller när du har köpt ett hus med dolda fel

Har du köpt ett hus och upptäckt att allt inte står rätt till? Är det ett så kallat dolt fel kan du begära ersättning av säljaren. Här kommer några tips.

Det händer tyvärr att man köper ett hus och efter ett tag hittar fel och allvarliga brister. Som köpare har man undersökningsplikt vilket innebär att man noga måste undersöka huset innan köpet. Detta för att man ska vara medveten om eventuella fel och veta vad det är man köper.

Men det är inte alla fel som är synbara och går att upptäcka vid en vanlig besiktning. Dessa fel brukar kallas dolda fel. Hittar man ett dolt fel ska man kontakta den mäklare som förmedlade huset. Man kan även ta hjälp av en advokatbyrå som är specialiserad på fastighetsrätt och dolda fel.

Vad räknas som dolt fel i hus?

Om säljaren känner till felen måste denne informera köparen om dessa. Köparen har även rätt att få veta vilka reparationer och renoveringar som har gjorts under åren. Detta eftersom dessa kan indikera eventuella problem, men också för att köparen ska kunna kontrollera att reparationerna har utförts på rätt sätt.

Man har tio år på sig att påvisa ett dolt fel och utkräva eventuell ersättning av säljaren. Vanligt är att man får avdrag på köpesumman men upptäcks de dolda felet inom ett år kan man även häva kontraktet och köpet. För att ett fel ska räknas som dolt ska det ha varit omöjligt att upptäcka vid en normal besiktning. Fast även husets skick, ålder och pris spelar roll.

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik